Datakeskusten energiaveroluokka

Datakeskusten energiaveroluokan alentamisella on kiire

Mielipidekirjoitus Kauppalehdessä 11.2.2021:

Suomi on menettämässä kilpailijamaille kymmeniä tuhansia työpaikkoja, miljardien eurojen taloushyödyt ja tärkeän vientiartikkelin. Näin käy, jos alle 5 megawatin datakeskusten veroluokkaa ei kiireesti alenneta sähköveroluokkaan II.

Datakeskukset ovat rakennuksia, joissa säilytetään tai käsitellään tietoa tehokkaissa tietokoneissa. Suomeen on rakennettu suurten kansainvälisten toimijoiden datakeskuksia. Tällaisia ovat Googlen datakeskus Haminassa ja Yandexin datakeskus Mäntsälässä.

Näiden talous- ja työllisyysvaikutukset ovat merkittävät. Googlen datakeskus työllistää välillisesti 4 000 ihmistä ja sen talousvaikutukset ovat arviolta noin 2 miljardia euroa. Yandex maksaa Mäntsälälle yhteisöveroja noin 3 miljoonaa euroa vuodessa ja lisäksi se tuottaa neljäsosan energiayhtiön kaukolämpötarpeesta.

Datakeskuksia tarvitaan Suomeen lisää, ja Suomella olisi kaikki edellytykset tulla toimialan globaaliksi keskukseksi.

Meillä on vakaa toimintaympäristö. Suomessa ei ole hurrikaaneja, maanjäristyksiä, tsunameja eikä terrorismia. Meillä on erinomaiset tietoliikenneyhteydet, Suomessa on merkittävää datakeskusosaamista, ja hiilineutraalit datakeskukset voisivat olla Suomen talouden seuraava veturi.

Tätä kehitystä jarruttaa sähkön hinta ja verotus. Kilpailijamaissa, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, sähkön hinta datakeskuksille on noin 25 prosenttia halvempi kuin Suomessa.

Siksi muun muassa FacebookAmazon ja Microsoft ovat perustaneet datakeskuksensa muualle kuin Suomeen.

Suomessa II-luokkaa koskeva 1.1.2021 voimaan tullut sähköverouudistus jäi puutteelliseksi eikä parantanut datakeskusten kilpailutilannetta tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna.

Vanha 5 megawatin vähimmäiskapasiteettimäärä jäi voimaan. Muutos pitäisi saada voimaan kaikille yli 0,5 MW:n datakeskuksille Suomessa. Kilpailijamaissa sähkö olisi tämän jälkeenkin datakeskuksille edullisempaa, mutta Suomen asema paranisi kuitenkin huomattavasti.

Veron alentaminen 0,5–5 megawatin datakeskuksilta vähentäisi verotuloa nykytilanteen mukaan noin 6 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä kompensoituisi nopeasti, mikäli datakeskuksia tulisi lisää.

Riippumattomien arvioiden mukaan datakeskusten työllisyysvaikutus voisi Suomessa olla jopa 33 000 työpaikkaa vuonna 2025 ja taloushyöty jopa 3 miljardia euroa.

Viime syksynä päätettiin, että valtiovarainministeriö perustaa asiaa pohtimaan työryhmän. Työryhmä pitäisi nyt perustaa kiireesti ja siihen pitäisi nimittää parhaat datakeskusalan asiantuntijat.

Veijo Terho, hallituksen puheenjohtaja, Finnish Datacenter Forum
Mikko Aho, myyntijohtaja, Rittal Oy
Seppo Ihalainen, toimitusjohtaja, Ficolo Oy